Kategorier
Linjemålning

Linjemålning skapar ett civiliserat samhälle

Trots att vi inte funderar över linjerna på vägen särskilt ofta håller de samhället strukturerat och säkert. Vad skulle vi egentligen göra utan linjemålning?

Hur ofta har du funderat över linjerna på vägar, parkeringar, sportplaner och liknande runt omkring dig? Kanske inte särskilt ofta – de finns där och har alltid funnits där. Men vid närmare åtanke har de ju inte alls alltid funnits där, så någon måste ju måla dit dem. 

Du kanske tar linjerna på vägen för givet, men ja, sanningen är att det finns folk som jobbar med linjemålning. Och kanske förtjänar de mer uppmärksamhet, för utan linjerna skulle det snabbt uppstå ett visst kaos i samhället. Bilar skulle parkera kors och tvärs, vi skulle köra mitt mellan filer på vägen och barnen skulle inte ha några linjer på basketplanen att förhålla sig till.

Men som tur är finns det duktiga linjemålare som ser till att vi inte behöver leva detta ociviliserade liv. De jobbar hårt varje dag för att hålla vägar och cykelbanor säkra och skapa roliga platser för barnen att leka på. Därför förtjänar de kanske ett större tack än den minimala uppmärksamhet de får idag.

Linjemålning kräver mer än man kan tro

När vi nu är överens om att linjemålare är några av samhällets bortglömda superhjältar ska vi kanske också fundera över vad som krävs för linjemålning. Det är nämligen betydligt mycket mer än man kan tro. 

Självklart krävs det mycket erfarenhet och kunskap för att måla lyckade linjer. Det är inte bara att skvätta ut lite vit färg, linjerna måste ju bli rätt. Därför gäller det att ha stenkoll på vilka typer av linjer som ska vara vart och vilka funktioner de fyller. Det finns inget utrymme för att göra fel när man jobbar som linjemålare.
Men sedan krävs det också mängder med olika maskiner och fordon för att måla linjer. Allt från stora lastbilar till liten, handmanövrerad utrustning som kan användas inomhus. Det är helt enkelt inte lätt att ge sig in i branschen som linjemålare. Därför är det på tiden att vi applåderar dem som gör det.